Sivu 1/1

phpBB-foorumin copyright ja tekstien käyttö tieteellisessä työssä

Lähetetty: 16 Elo 2018, 11:47
Kirjoittaja Iekko
Hei. Olen suunnittelemassa väitöskirjan tekoa internet-foorumien keskustelujen pohjalta. Työssä analysoisin siis kirjoitettua tekstiä kahdelta phpBB-pohjaiselta foorumilta. Eteeni on tullut kuitenkin ongelma koskien kopiosuojaa. Missä määrin phpBB-foorumin tarjoaja, alustan omistava yhtiö omistaa foorumeiden tekstejä?

Onko phpBB-foorumeilla käydyt keskustelut/tekstit kopiosuojattuja?

Otetaan esimerkki, on vaikkapa kissafanien foorumi. Jos tuon foorumin viestejä pääsee lukemaan ilman rekisteröintiä kuka vain, onko tuolla foorumilla tuotettu teksti täysin julkista ja "kopiosuojatonta" ? Kuka tuon tekstin omistaa?

Re: phpBB-foorumin copyright ja tekstien käyttö tieteellisessä työssä

Lähetetty: 17 Elo 2018, 10:16
Kirjoittaja Pettis
Enpä ole lakimies, mutta tässä muutamia ajatuksia:

phpBB on sinänsä avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jota käytetään valtavalla määrällä eri keskustelufoorumeita. Asennetun phpBB-foorumin sisällön omistaa joku yksityishenkilö, yritys, yhteistö tms. taho ja yleensä phpBB on asennettu heidän omille tai heidän vuokraamille palvelimilleen.

Foorumiposteista en tiedä, että ylittyykö niissä kynnys, jolloin niitä voi kutsua teokseksi, varsinkaan lyhyistä sellaisista, mutta väittäisin, että väitöskirjassa et voi esittää edes keskustelufoorumilla olevaa sisältöä ilman että viittaat siihen alkuperäiseen viestiin / lähteeseen. Lisäksi jos viesteissä on kuvia, niin omasta mielestäni niiden tekijänoikeudet ovat aina kuvien ottajalla... MIksi siis viestit olisivat suojaamattomia?

Jos jotain julkaistaan tai on julkisesti saatavilla, niin se ei ole automaattisesti tekijänoikeuden ulkopuolella.