Kuivaliha
Suomen pohjoisessa tuntevat tämän käsitteen. Kuivaavat poroa minkä kerkiävät ja herkuttelevat sillä.
Etelässä tämä herkku ei ole kovinkaan tunnettu vielä, mutta nyt tuota on vuoden/parin sisällä alkanut näkymään enemmän kaupoissa ja baareissa.
Sellanen pieni (sisällöltään) kärpäsen lian kokoinen pussi maksaa hunajaa, mutta on kyllä makoisaa, kun vaan makuun pääsee.
Tuota kamaahan voi tehdä itsekin. Ei siinä mitään poppakonsteja tarvita tai edes pakkasta.
Kuivaaminen ja suolaaminen ovat maailman vanhimpia keinoja säilyttää lihaa. Oikeastaan, suolaus, kuivaus ja hapatus, ovat.
Syön tässä justiinsa täällä tampereella, näin pääsiäisen aikaan, olohuoneessa katossa kuivatettua naudan sisäfilettä. Hyvää on, mutta hieman suolaista, koska unohdin yhden perusjutun...
Mitä pienempi liha, sitä vähemmän sitä pitää suolata.
Anyway, Osta sellanen kympin paketti naudan filettä. Ei marinoitua. puhdasta filettä.
Sen voi vetää keskeltä kahtia, jos tahtoo.
Suolataan pari päivää merisuolassa niin, että se on kokonaan suolan peitossa. Tönkkönä...
Siihen voi laittaa mieluisiansa mausteita joukkoon. Valkosipulia, chiliä, sieniä, jne... Oma maku ratkaisee, mutta itse olen nyt käyttänyt vain suolaa.
Lihasta pestään suolauksen jälkeen suolat ja mausteet pois. Annetaan liota tunti/pari kylmässä vedessä, jonka jälkeen se laitetaan jonnekin roikkumaan ja kuivumaan. (kalastajanlankaa lihasta läpi ja koukkuun roikkumaan..)
Mulla se kuivuu tuolla katonrajassa, kun sattuu olemaan kissoja pari kappaletta.
Tollainen kolme/neljä senttiä paksu viipale kestää kuivua noin viikon, ehkä puoltoista. Keskeltä saattaa hieman punehtaa, mutta ei haittaa.
Mitä paksumpi siivu, sen pidempi kuivausaika. Nämä pienet siivut mitä nyt järsin on kuivaneet noin viisi vuorokautta.
Kaupassahan tämä herkku maksaa hunajaa. helposti ~8€ / 100g
Kaupasta saa halvimmillaan kilon raakaa noin 10€, joten halvemmaksi taitaa tulla, vaikka tuote kevenee huomattavasti kuivauksessa.
Merisuola ei paljoa maksa.
Mitä lihoja sitten voi kuivata?
Aivan kaikkea. Possua, kanaa, nautaa, riistaa, kalaa...
Kannattaa kokeilla. Itse en maksa kauppojen nylkyrihintoja tuosta herkusta enää.
Tuota voi tehdä ihan omassa kotona niin uunissa, kuin huoneenlämmössäkin.
Ei ole edes vaikeaa. Vaativin homma on odottaa ja malttaa mieli, että ei mene vuolemaan siivuja ennenaikaisesti.
Etelässä tämä herkku ei ole kovinkaan tunnettu vielä, mutta nyt tuota on vuoden/parin sisällä alkanut näkymään enemmän kaupoissa ja baareissa.
Sellanen pieni (sisällöltään) kärpäsen lian kokoinen pussi maksaa hunajaa, mutta on kyllä makoisaa, kun vaan makuun pääsee.
Tuota kamaahan voi tehdä itsekin. Ei siinä mitään poppakonsteja tarvita tai edes pakkasta.
Kuivaaminen ja suolaaminen ovat maailman vanhimpia keinoja säilyttää lihaa. Oikeastaan, suolaus, kuivaus ja hapatus, ovat.
Syön tässä justiinsa täällä tampereella, näin pääsiäisen aikaan, olohuoneessa katossa kuivatettua naudan sisäfilettä. Hyvää on, mutta hieman suolaista, koska unohdin yhden perusjutun...
Mitä pienempi liha, sitä vähemmän sitä pitää suolata.
Anyway, Osta sellanen kympin paketti naudan filettä. Ei marinoitua. puhdasta filettä.
Sen voi vetää keskeltä kahtia, jos tahtoo.
Suolataan pari päivää merisuolassa niin, että se on kokonaan suolan peitossa. Tönkkönä...
Siihen voi laittaa mieluisiansa mausteita joukkoon. Valkosipulia, chiliä, sieniä, jne... Oma maku ratkaisee, mutta itse olen nyt käyttänyt vain suolaa.
Lihasta pestään suolauksen jälkeen suolat ja mausteet pois. Annetaan liota tunti/pari kylmässä vedessä, jonka jälkeen se laitetaan jonnekin roikkumaan ja kuivumaan. (kalastajanlankaa lihasta läpi ja koukkuun roikkumaan..)
Mulla se kuivuu tuolla katonrajassa, kun sattuu olemaan kissoja pari kappaletta.
Tollainen kolme/neljä senttiä paksu viipale kestää kuivua noin viikon, ehkä puoltoista. Keskeltä saattaa hieman punehtaa, mutta ei haittaa.
Mitä paksumpi siivu, sen pidempi kuivausaika. Nämä pienet siivut mitä nyt järsin on kuivaneet noin viisi vuorokautta.
Kaupassahan tämä herkku maksaa hunajaa. helposti ~8€ / 100g
Kaupasta saa halvimmillaan kilon raakaa noin 10€, joten halvemmaksi taitaa tulla, vaikka tuote kevenee huomattavasti kuivauksessa.
Merisuola ei paljoa maksa.
Mitä lihoja sitten voi kuivata?
Aivan kaikkea. Possua, kanaa, nautaa, riistaa, kalaa...
Kannattaa kokeilla. Itse en maksa kauppojen nylkyrihintoja tuosta herkusta enää.
Tuota voi tehdä ihan omassa kotona niin uunissa, kuin huoneenlämmössäkin.
Ei ole edes vaikeaa. Vaativin homma on odottaa ja malttaa mieli, että ei mene vuolemaan siivuja ennenaikaisesti.
Re: Kuivaliha
Tässäpä tuo oma setti, joka on kuivumassa. Piti tehdä teline tuota varten.
Oikeassa reunassa pari palaa on jo syötävää ja vasemmassa muut ovat vasta toista päivää kuivamassa.
Oikeassa reunassa pari palaa on jo syötävää ja vasemmassa muut ovat vasta toista päivää kuivamassa.
Re: Kuivaliha
Nonii, nythän Lurttisella on aina "joulu" kun kinkunkorviketta löytyy kesällekin.
Muistelen, että Lurttinen pistelee äkkiä kinkun jos toisenkin tuulensuojaan
Varo vaan ettei käy kuten minulle jouluna -84 eli saat kihdin; sitte pitää vähän rajoittaa kokoliha-annoksia
Muistelen, että Lurttinen pistelee äkkiä kinkun jos toisenkin tuulensuojaan
Varo vaan ettei käy kuten minulle jouluna -84 eli saat kihdin; sitte pitää vähän rajoittaa kokoliha-annoksia
Re: Kuivaliha
Ne siis laitetaan raakana roippumaan? Muistan kun isä joskus kuivasi lihaa, mut siit on jo niin pitkä aika.
Re: Kuivaliha
Suolauksen jälkeen, kyllä.
Re: Kuivaliha
Jauhelihan kuivaaminen ois vähä hankalaa.
Re: Kuivaliha
Tuosta komeasta rivistä on muuten vain yksi levy enää jäljellä. Herkullista oli ja suolaakaan ei sitten tarvitsisi enää tänävuonna käyttää missään lisää.
Ei hätää, laitoin kokonaisia sisäfileitä pari kappaletta kuivumaan. Toisen laitoin puoliksi ja toisen kokonaisena, noin 30 senttisenä pötkäleenä.
Varmaan kuukauden tai ehkä vähän toista kestänee nuo kuivua, mutta paksuhkot siivut niistä sitten tulee.
Hieman muutin reseptiä näihin, että liotin suolauksen jälkeen sokerivedessä hetken ennen ripustusta. Kuulemma tulis pinnasta kauniimpi.
Re: Kuivaliha
Hieno ketju!! Kuivattu liha on ihan parasta mitä voi suuhunsa laittaa. Vaikka mallasviskejä pidän jumalaisina, parasta mitä olen ikinä maistanut oli kaverin ampuma ja kuivattama peuranliha hänen omissa häissään. NAM!
Kiitos, otetaan vinkistä vaarin.
Kiitos, otetaan vinkistä vaarin.
Re: Kuivaliha
Vinkee lihamobile. Vie tuo Kiasmaan..Lurttinen kirjoitti:Tässäpä tuo oma setti, joka on kuivumassa. Piti tehdä teline tuota varten.
Oikeassa reunassa pari palaa on jo syötävää ja vasemmassa muut ovat vasta toista päivää kuivamassa.
Re: Kuivaliha
Mites kalassa elävät madot vai pitäneekö osata sitten valita sellasia kalalaatuja, joihin ei madot pesiydy. No täytyy sanoa että kyllä kalat syön kypsänä mutta täytyy maistaa kuivalihaa, jotain muuta kuin kalaa. Ensin kaupan valmispakkauksia ja jos pidän niin voi sitä itse ruveta kuivaamaan. Tosin mietin et ku asunnossa on välillä näitä ötököitä (muurahaisia ja silloin tällöin näkee hämähäkkejä), et syökö ne lihan ennen mua.Lurttinen kirjoitti:Mitä lihoja sitten voi kuivata?
Aivan kaikkea. Possua, kanaa, nautaa, riistaa, kalaa...
Kuulemma kuivaliha ja laadukas vodka sopii hyvin yhteen.
Re: Kuivaliha
Googleen "Biltong box" ja reiät tilkitsee vaikka hyttysverkolla. Tuo vekotinhan kuivaa lihoja 60w hehkulampun avulla.
Hamstraan just lastulevyä, että saa sellaisen metrisen laatikon tehtyä.
Hamstraan just lastulevyä, että saa sellaisen metrisen laatikon tehtyä.
Re: Kuivaliha
Varmasti säilyy:
Formaldehydi
Formaldehydi on aldehydeihin kuuluva haihtuva orgaaninen yhdiste. Se on pistävän hajuinen ja väritön kaasu. Sisäilman formaldehydi on yleensä peräisin lastulevyjen liima-aineena käytetystä ureaformaldehydistä. Formaldehydiä vapautuu ilmaan myös joistain maaleista, pinnoitteista ja tekstiileistä sekä joistain kiintokalusteissa ja huonekaluissa käytetyistä liimoista
Formaldehydi
Formaldehydi on aldehydeihin kuuluva haihtuva orgaaninen yhdiste. Se on pistävän hajuinen ja väritön kaasu. Sisäilman formaldehydi on yleensä peräisin lastulevyjen liima-aineena käytetystä ureaformaldehydistä. Formaldehydiä vapautuu ilmaan myös joistain maaleista, pinnoitteista ja tekstiileistä sekä joistain kiintokalusteissa ja huonekaluissa käytetyistä liimoista
Re: Kuivaliha
Teen pienen kokeen.
Mulla on kimpale lihaa taas roikkumassa tuossa katossa. Täällä on kyllä lämmintä, mutta ei ne siellä afrikassakaan sitä missään ihan kylmässä kuivaa.
Kattoo kuinka käy,
Puoli vuorokautta suolassa, sitten uitettu pikaisesti punaviinietikassa, kuorrutettu grillimausteella ja taas puoli vuorokautta marinoitumassa pussissa jääkaapissa.
Ei vaan meinaa mahtua jakeluun, että raaka liha ja näinkin lämmin huone tuottaisi jotain syömäkelpoista, joka ei veisi sairaalan petille...
Mulla on kimpale lihaa taas roikkumassa tuossa katossa. Täällä on kyllä lämmintä, mutta ei ne siellä afrikassakaan sitä missään ihan kylmässä kuivaa.
Kattoo kuinka käy,
Puoli vuorokautta suolassa, sitten uitettu pikaisesti punaviinietikassa, kuorrutettu grillimausteella ja taas puoli vuorokautta marinoitumassa pussissa jääkaapissa.
Ei vaan meinaa mahtua jakeluun, että raaka liha ja näinkin lämmin huone tuottaisi jotain syömäkelpoista, joka ei veisi sairaalan petille...
Re: Kuivaliha
Afrikassahan ne maustaa sen tosi tulisesti, jotta pilaantunut maku ei maistu ja kun elimistö on tottunut pilaantuneeseen, niin vatsa ei mene niin sekaisin kuin meillä hienohelmoilla.Lurttinen kirjoitti:Teen pienen kokeen.
Mulla on kimpale lihaa taas roikkumassa tuossa katossa. Täällä on kyllä lämmintä, mutta ei ne siellä afrikassakaan sitä missään ihan kylmässä kuivaa.
Kattoo kuinka käy,
Puoli vuorokautta suolassa, sitten uitettu pikaisesti punaviinietikassa, kuorrutettu grillimausteella ja taas puoli vuorokautta marinoitumassa pussissa jääkaapissa.
Ei vaan meinaa mahtua jakeluun, että raaka liha ja näinkin lämmin huone tuottaisi jotain syömäkelpoista, joka ei veisi sairaalan petille...
Re: Kuivaliha
Onhan se näinkin. Syö pienen annoksen myrkkyä joka päivä.Anubis kirjoitti: Afrikassahan ne maustaa sen tosi tulisesti, jotta pilaantunut maku ei maistu ja kun elimistö on tottunut pilaantuneeseen, niin vatsa ei mene niin sekaisin kuin meillä hienohelmoilla.
Tosin, tuossa on jo kahta säilöntäainetta sotkettu lihaan. Suolaa ja etikkaa.
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 29 vierailijaa