Kuivaliha
Lähetetty: 10 Huhti 2009, 18:03
Suomen pohjoisessa tuntevat tämän käsitteen. Kuivaavat poroa minkä kerkiävät ja herkuttelevat sillä.
Etelässä tämä herkku ei ole kovinkaan tunnettu vielä, mutta nyt tuota on vuoden/parin sisällä alkanut näkymään enemmän kaupoissa ja baareissa.
Sellanen pieni (sisällöltään) kärpäsen lian kokoinen pussi maksaa hunajaa, mutta on kyllä makoisaa, kun vaan makuun pääsee.
Tuota kamaahan voi tehdä itsekin. Ei siinä mitään poppakonsteja tarvita tai edes pakkasta.
Kuivaaminen ja suolaaminen ovat maailman vanhimpia keinoja säilyttää lihaa. Oikeastaan, suolaus, kuivaus ja hapatus, ovat.
Syön tässä justiinsa täällä tampereella, näin pääsiäisen aikaan, olohuoneessa katossa kuivatettua naudan sisäfilettä.
Hyvää on, mutta hieman suolaista, koska unohdin yhden perusjutun...
Mitä pienempi liha, sitä vähemmän sitä pitää suolata.
Anyway, Osta sellanen kympin paketti naudan filettä. Ei marinoitua. puhdasta filettä.
Sen voi vetää keskeltä kahtia, jos tahtoo.
Suolataan pari päivää merisuolassa niin, että se on kokonaan suolan peitossa. Tönkkönä...
Siihen voi laittaa mieluisiansa mausteita joukkoon. Valkosipulia, chiliä, sieniä, jne... Oma maku ratkaisee, mutta itse olen nyt käyttänyt vain suolaa.
Lihasta pestään suolauksen jälkeen suolat ja mausteet pois. Annetaan liota tunti/pari kylmässä vedessä, jonka jälkeen se laitetaan jonnekin roikkumaan ja kuivumaan. (kalastajanlankaa lihasta läpi ja koukkuun roikkumaan..)
Mulla se kuivuu tuolla katonrajassa, kun sattuu olemaan kissoja pari kappaletta.
Tollainen kolme/neljä senttiä paksu viipale kestää kuivua noin viikon, ehkä puoltoista. Keskeltä saattaa hieman punehtaa, mutta ei haittaa.
Mitä paksumpi siivu, sen pidempi kuivausaika. Nämä pienet siivut mitä nyt järsin on kuivaneet noin viisi vuorokautta.
Kaupassahan tämä herkku maksaa hunajaa. helposti ~8€ / 100g
Kaupasta saa halvimmillaan kilon raakaa noin 10€, joten halvemmaksi taitaa tulla, vaikka tuote kevenee huomattavasti kuivauksessa.
Merisuola ei paljoa maksa.
Mitä lihoja sitten voi kuivata?
Aivan kaikkea. Possua, kanaa, nautaa, riistaa, kalaa...
Kannattaa kokeilla. Itse en maksa kauppojen nylkyrihintoja tuosta herkusta enää.
Tuota voi tehdä ihan omassa kotona niin uunissa, kuin huoneenlämmössäkin.
Ei ole edes vaikeaa. Vaativin homma on odottaa ja malttaa mieli, että ei mene vuolemaan siivuja ennenaikaisesti.
Etelässä tämä herkku ei ole kovinkaan tunnettu vielä, mutta nyt tuota on vuoden/parin sisällä alkanut näkymään enemmän kaupoissa ja baareissa.
Sellanen pieni (sisällöltään) kärpäsen lian kokoinen pussi maksaa hunajaa, mutta on kyllä makoisaa, kun vaan makuun pääsee.

Tuota kamaahan voi tehdä itsekin. Ei siinä mitään poppakonsteja tarvita tai edes pakkasta.
Kuivaaminen ja suolaaminen ovat maailman vanhimpia keinoja säilyttää lihaa. Oikeastaan, suolaus, kuivaus ja hapatus, ovat.
Syön tässä justiinsa täällä tampereella, näin pääsiäisen aikaan, olohuoneessa katossa kuivatettua naudan sisäfilettä.

Mitä pienempi liha, sitä vähemmän sitä pitää suolata.
Anyway, Osta sellanen kympin paketti naudan filettä. Ei marinoitua. puhdasta filettä.
Sen voi vetää keskeltä kahtia, jos tahtoo.
Suolataan pari päivää merisuolassa niin, että se on kokonaan suolan peitossa. Tönkkönä...
Siihen voi laittaa mieluisiansa mausteita joukkoon. Valkosipulia, chiliä, sieniä, jne... Oma maku ratkaisee, mutta itse olen nyt käyttänyt vain suolaa.
Lihasta pestään suolauksen jälkeen suolat ja mausteet pois. Annetaan liota tunti/pari kylmässä vedessä, jonka jälkeen se laitetaan jonnekin roikkumaan ja kuivumaan. (kalastajanlankaa lihasta läpi ja koukkuun roikkumaan..)
Mulla se kuivuu tuolla katonrajassa, kun sattuu olemaan kissoja pari kappaletta.
Tollainen kolme/neljä senttiä paksu viipale kestää kuivua noin viikon, ehkä puoltoista. Keskeltä saattaa hieman punehtaa, mutta ei haittaa.
Mitä paksumpi siivu, sen pidempi kuivausaika. Nämä pienet siivut mitä nyt järsin on kuivaneet noin viisi vuorokautta.
Kaupassahan tämä herkku maksaa hunajaa. helposti ~8€ / 100g
Kaupasta saa halvimmillaan kilon raakaa noin 10€, joten halvemmaksi taitaa tulla, vaikka tuote kevenee huomattavasti kuivauksessa.

Merisuola ei paljoa maksa.
Mitä lihoja sitten voi kuivata?
Aivan kaikkea. Possua, kanaa, nautaa, riistaa, kalaa...
Kannattaa kokeilla. Itse en maksa kauppojen nylkyrihintoja tuosta herkusta enää.

Tuota voi tehdä ihan omassa kotona niin uunissa, kuin huoneenlämmössäkin.

Ei ole edes vaikeaa. Vaativin homma on odottaa ja malttaa mieli, että ei mene vuolemaan siivuja ennenaikaisesti.