Jatkajaa sivustolle

Kaikki phpBB:hen liittymätön jorina tänne.
Google olkoon ystäväsi...
Anubis
Aktiivinen jäsen
Aktiivinen jäsen
Viestit: 865
Liittynyt: 15 Elo 2006, 11:01

Jatkajaa sivustolle

Viesti Kirjoittaja Anubis » 29 Loka 2014, 19:46

Aloitan tähän keskustelun, kun tuonne ei voi vastailla.

Aika haastavaa. Itselle tullut mieleen, että taitaako foorumeiden aika olla ehtoopuolella netissä? Somet taitaa olla nykypäivää.

Avatar
Potku
Sensei
Viestit: 726
Liittynyt: 20 Marras 2005, 19:54
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Jatkajaa sivustolle

Viesti Kirjoittaja Potku » 13 Marras 2014, 22:32

Heti kärkeen totean, että Lurttista ei korvaa kukaan.

Otin Nick Vergesseniin yhteyttä kääntämisen tiimoilta, mutta on sekin kyllä niin hirvittävä projekti, että heikottaa silkka ajatuskin... Lurttinen on kyllä tehnyt uskomattoman paljon töitä phpBB:n eteen.

Avatar
Lurttinen
phpBB nub
phpBB nub
Viestit: 4787
Liittynyt: 13 Marras 2005, 18:41
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Jatkajaa sivustolle

Viesti Kirjoittaja Lurttinen » 15 Marras 2014, 20:21

Kiitos Potku :)

Some taitaa olla enemmän nykypäivää, mutta ihan kaikkiin tarpeisiin se ei riitä.

Somessa lähtökohtaisesti jokainen käyttäjä höyryää omaa itseään, (oman narsisiminsa rajoissa :D ) kun taas perinteisellä keskustelufoorumilla kyse on enemmän yhteisöstä, kuin yhdestä henkilöstä.

Somessa keskusteleminen ei ole yhtä helppoa, kuin perinteisellä keskustelufoorumilla, koska koko Somen ideana on kommentointi eikä varsinaisesti keskustelu jostain tietystä aiheesta. Somessa pitää päästä sanomaan vain joku kommentti johonkin asiaan, mutta siitä asiasta ei ole yleensä alkuperäinen viestin lähettäjä edes halunnut saada syvällisempää keskustelua aikaseksi.

Somessa ei tällä hetkellä ole yleensä kovin helposti löydettävissä vanhat viestit. Ryhmien luominen jostain tietystä aiheesta on helppoa, mutta vanhat viestit katoavat uutisvirtaan. Niitä ei löydä kovin helposti.
Tässä on mielestäni phpBB:n ja perinteisen keskustelufoorumin vahvuus, sillä sieltä voi etsiä hyvinkin helposti vanhoja viestejä.
Siinä missä phpBB:n oma hakumoottori etsii vain avainsanoja, voi myös käyttää Googlen hakua sivustokohtaisesti, (site:domain) jolloin tuloksia löytyy ihan varmasti, jos asiasta on keskusteltu.

Somessa jos sulla on ryhmä, niin yleensä sen tiedot näkyy vain ryhmän jäsenille. Piilossa Googlelta ja piilossa tietoa tarvitsevalta.
Yksi vittumainen ilmiö noissa Somen ryhmissä onkin se, että yhtä ja samaa kysymystä voidaan esittää jatkuvasti, vaikka keskustelua on aiheesta käyty jo Ad nauseam.

Some vetää varsinkin nuorempaa väestöä puoleensa. Sielä on teinit jotka etsivät omaa identiteettiään ja vähän vanhemmat nuoret, jotka siinä aikuistumisen kynnyksellä 18 ikävuoden jälkeen voimiensa tunnossaan höyryävät itseään. :D #selfie

Mikä sitten on Somen ja phpBB:n ero?
Luen phpBB:n osaksi sosiaalista mediaa, koska sielläkin käyttäjät luovat sisältöä toisille käyttäjille, mutta phpBB:n keskustelufoorumilla ei ole niinkään kyse yksilön höyryämisestä omasta itsestään vaan yhteisön hyvästä.

Keskustelufoorumeiden aika ei ole vielä lopussa, mutta ehkä niiden rooli muuttuu tulevaisuudessa?
Esimerkiksi yritykset tykkäävät edelleen joukkoistaa asiakastukensa yleiselle keskustelufoorumilleen. Sekin on vasta muutamia vuosia vanha idea, että käyttäjät tarjoavat toisilleen vertaistukea.

Harrastuksiin keskittyneet keskustelufoorumit luulisin pärjäävän myös aika kivasti. On aina mukava löytää Googlesta linkki keskustelufoorumille, jossa on kuvalliset ohjeet kuinka jokin asia korjataan digiboksissa tai autossa.
Hämmentävintä on, kun googlaat jotain apua ja löydät omat vastauksesi. :o

Laitetaas Potku tänne käännöstiimiin ;)
Pari muutakin henkilöä on jo lähtenyt mukaan seikkailuun, joten hyvältä näyttää.

Avatar
Potku
Sensei
Viestit: 726
Liittynyt: 20 Marras 2005, 19:54
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Jatkajaa sivustolle

Viesti Kirjoittaja Potku » 16 Marras 2014, 10:04

Vaikka tiedätkin että pidän sinua ihan ässäjätkänä oikeassakin elämässä, edellisen viestini kirjoitin ihan faktapohjalta. Olen itse käyttänyt valehtelematta yli tuhat tuntia Potkun teknisten kysymysten parissa tämän (kuukautta vajaan) 10 vuoden aikana. Se tuntimäärä on vielä pientä siihen verrattuna, mitä sinä olet tehnyt phpBB:n eteen. Ja olethan sinäkin osa noita omia tuntejani lukemattomien pulmien ratkaisemisessa. :)

Messulautojen ja noiden muidenlaisten sosiaalisten medioiden vertailusta olen sataprosenttisen samaa mieltä.

Korkeatasoisella keskustelulaudalla on kääntöpuolensa. Kun keskustelu on tasokasta, kynnys osallistua siihen nousee. Tämä korostuu nuorilla, joille keskustelulaudat helposti näyttäytyvät vanhojen ihmisten toimintana. Nuoret sen sijaan vaikuttavat (vähenevissä määrin) Facebookissa, Instagrammissa, YouTubessa, Askissa ja muutamassa muussa palvelussa. Se ei todellakaan ole keskustelua sen varsinaisessa merkityksessä, vaan nopeaa ja helppoa huutam...siis kommentointia, johon ei yleensä liity minkäänlaista pitkäjänteisyyttä tai syvempää ajattelua. Kaikki tapahtuu hetkessä, ja uusia hetkiä ilmaantuu ihan koko ajan. Se perusperiaate on täysin erilainen kuin keskustelulaudoilla.

Kun sitten osa vanhemmista keskustelijoista perustaa perheen, saa enemmän vastuuta töissä, lopettaa harrastuksensa tai vaihtaa niitä, sekä yleensäkin vain jo vähän kyllästyy keskustelulautoihin, he poistuvat taka-alalle keskustelulaudoilta. Kiireisessä elämäntilanteessa se toisenlainen some on heillekin huomattavasti helpompi vaihtoehto. Ja onhan itsensä esille tuominen ihan omalla sivullaan huomattavan paljon egoa hivelevämpää, helpompaa ja nopeampaa kuin keskustelulaudoilla. Keskustelulaudoilla huomio pitää ansaita ajatuksillaan (ja ulkoannillaan). Muussa somessa siihen ei tarvita yhtään mitään. Ero on giganttinen.

Eli osa vanhemmista käyttäjistä poistuu. Tilalle eivät kuitenkaan astu nuoret, sillä heille keskustelulaudat tosiaan ovat jotakin museokamaa, ja se kynnys joutua oikeasti ajattelemaan ja jäsentämään ajatuksiaan on suuri ja poikkeaa kovasti muusta somesta.

Keskustelulaudat kautta koko maailman kärsivät tästä ilmiöstä. Kukaan ei taida tietää ratkaisua siihen. Digitaalinen maailma elää nopeassa vauhdissa. Saapa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Sitä mieltä silti olen, ettei keskustelulautojen aika ole ohi. Nyt elämme hiljaiseloa, mutta jotenkin tämä varmasti muuttuu vielä. Potkussa itse asiassa käymme nyt läpi suuria muutoksia, joiden yhtenä tarkoituksena on miettiä tätä kysymystä. Haasteellista se on, mutta yritämme vähän muuttaa näkökulmaamme. Aika näyttää miten siinä onnistumme.

Se onkin hyvä kuulla, että kääntäjiä on useampia. :) Ovatko he tämän laudan aktiivikäyttäjiä?

paavon
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 1
Liittynyt: 13 Joulu 2014, 17:36

Re: Jatkajaa sivustolle

Viesti Kirjoittaja paavon » 13 Joulu 2014, 17:43

Mitenkäs tuo käännösprojekti etenee? Voisin jollain tapaa siihen osallistua, kun meillä on käytössä phpBB 3.0 keskustelufoorumi ja olisi vähän paineita saada sinne 3.1 ajoon mutta suomea pitäisi olla ehdottomasti tarjolla.

Sinänsä phpBB:n kääntäminen ei ole milläänlailla tuttua mutta php ja web tekniikat noin muuten kyllä.

Kummikaan en tätä foorumia muista lukea että varmaan yksityisviestillä kannattaa lähestyä josko niistä tulisi sähköpostimuistutukset :)

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 15 vierailijaa